Wat is dropshipping en hoe werkt het?

Wat is dropshipping
en hoe werkt het?

Geschreven door: Dennis
27 – 04 – 2022

Jij als sportondernemer kunt je volledig richten op het runnen van jouw bedrijf. Voor sommige ondernemers is de orderafhandeling een tijdrovende en soms vervelende klus.  Wij van Yourgymlabel.com adviseren dan ook om goed na te denken over of u als ondernemer hier tijd aan wilt spenderen. Yourgymlabel.com is specialist in orderafhandeling en kan u veel tijd besparen! De marges voor dropshipping/groothandel verschillen enkele procenten maar geven u de ruimte en de rust om uw bedrijf te laten groeien.

Het grootste verschil tussen dropshipping en het standaard winkelmodel is dat de verkopende handelaar geen voorraad of eigen voorraad heeft. In plaats daarvan koopt de verkoper indien nodig voorraad van een derde partij, meestal een groothandel of fabrikant, om bestellingen uit te voeren.

Een aantal voordelen van dropshipping
Het runnen van een e-commercebedrijf is veel gemakkelijker als u niet met fysieke producten te maken heeft. Met dropshipping hoef je je geen zorgen te maken over:

  • Een magazijn beheren of betalen
  • Uw bestellingen inpakken en verzenden
  • Voorraad bijhouden om boekhoudkundige redenen
  • Voortdurend producten bestellen en voorraadbeheer
  • Er is minder kapitaal nodig

Waarschijnlijk het grootste voordeel van dropshipping is dat het mogelijk is om een e-commerce winkel te lanceren zonder vooraf duizenden euro’s aan voorraad te hoeven investeren. Traditioneel moesten retailers enorme hoeveelheden kapitaalinkoopvoorraden aanleggen. Met het dropshipping-model hoef je geen product te kopen, tenzij je de verkoop al hebt gedaan en door de klant bent betaald. Zonder aanzienlijke voorraadinvesteringen vooraf, is het mogelijk om met heel weinig geld producten te gaan verzamelen en een succesvol dropshipping-bedrijf te starten. En omdat je niet verplicht bent om vooraf gekochte voorraad te verkopen, zoals in een traditionele detailhandel, is er minder risico bij het starten van een dropshipping-winkel of het testen van een productlijnuitbreiding.

Lage overheadkosten
Omdat u geen voorraad hoeft in te kopen of een magazijn hoeft te beheren, zijn uw overheadkosten vrij laag. In feite worden veel succesvolle dropshipping-winkels gerund als thuisbedrijf, waarvoor niet meer dan een laptop en een paar terugkerende kosten nodig zijn. Naarmate u groeit, zullen deze kosten waarschijnlijk toenemen, maar zullen ze nog steeds laag zijn in vergelijking met die van traditionele fysieke bedrijven/winkels.

Flexibele locatie
Een dropshippingbedrijf kan vrijwel overal met een internetverbinding worden gerund. Zolang u gemakkelijk met leveranciers en klanten kunt communiceren, kunt u uw bedrijf runnen en beheren.

Brede selectie van te verkopen producten
Aangezien u de artikelen die u verkoopt niet vooraf hoeft te kopen, kunt u uw potentiële klanten een scala aan trending producten aanbieden. Als leverancier zijnde van 200+ producten op voorraad, kunt u het zonder extra kosten nieuwe producten te koop aanbieden in uw online winkel.

Makkelijker te testen
Dropshipping is een nuttige fulfilmentmethode voor zowel het lanceren van een nieuwe winkel als voor bedrijfseigenaren die de eetlust van klanten voor extra productcategorieën willen testen, bijvoorbeeld accessoires of geheel nieuwe productlijnen. Het belangrijkste voordeel van dropshipping is, nogmaals, de mogelijkheid om producten te vermelden en mogelijk te verkopen voordat u zich ertoe verbindt een grote hoeveelheid voorraad te kopen.

Makkelijker op te schalen
Als u bij een traditionele detailhandel drie keer zoveel bestellingen ontvangt, moet u meestal drie keer zoveel werk verzetten. Door gebruik te maken van dropshipping-leveranciers, wordt het meeste werk om extra bestellingen te verwerken gedragen door de leveranciers, zodat u kunt uitbreiden met minder groeipijnen en minder incrementeel werk. Omzetgroei zal altijd extra werk met zich meebrengen, vooral met betrekking tot klantenondersteuning, maar bedrijven die dropshipping gebruiken, schalen bijzonder goed in vergelijking met traditionele e-commercebedrijven.

Scroll naar boven