Wat is magnesium citraat?

Wat is Magnesium Citraat?

Geschreven door: Dennis
24 – 05 – 2022

Magnesium is een mineraal, wat betekent dat het helpt bij het goed doen laten functioneren van het lichaam. Magnesium helpt bij het behoud van soepele spieren en sterke botten en ondersteund daarnaast de hersenfunctie. Bij het bewegen of uitvoeren van zware activiteiten komen je spieren en botten onder druk te staan en gebruikt het lichaam magnesium om je spieren en botten te doen herstellen en soepel en sterk te houden. Naast deze functies draagt magnesium nog bij aan meer dan 300 processen in het menselijk lichaam.

Waarom zou je het nemen?
Zoals al eerder gezegd is magnesium dus een mineraal. Dit houd ook in dat het lichaam dit zelf niet kan aanmaken en je dus alles uit je voeding moet halen. Nu is dit met magnesium niet altijd makkelijk omdat het opnemen van magnesium minder wordt zodra er meer nutriënten in de voeding zitten. Voor mensen die veel sporten, zwaar werk verrichten bij hun beroep of juist ouder worden zou het nemen van magnesium een goede overweging zijn. In deze gevallen is het extra belangrijk om de spieren en botten goed te onderhouden omdat er hier veel van de spieren en botten gevraagd wordt of deze juist achteruit gaan vanwege de ouderdom. Magnesium wordt ook vaak aanbevolen aan mensen die veel kramp hebben omdat deze vaak een tekort aan magnesium blijken te hebben.

Citraat
Je hebt verschillende vormen van magnesium maar de beste die we kennen zijn magnesiumtauraat, magnesiummalaat, magnesiumbisglycinaat en magnesiumcitraat. De eerste drie vormen zijn chelaten wat betekent dat deze vormen een erg hoge biologische beschikbaarheid hebben wat weer betekent dat je lichaam ze snel en makkelijk opneemt. Chelaten zijn daarnaast ook nog beschermd door de aminozuren waardoor je maagsappen deze niet kunnen splitsen. Magnesiumcitraat is geen chelaat en wordt dus ook niet beschermd. Hierdoor is deze vorm iets minder stabiel in de maag en het darmstelsel. Magnesiumcitraat is gebonden aan citroenzuur als verbindende factor en wordt hierdoor alsnog goed opgenomen in ons lichaam omdat deze zuren zorgen voor het merendeel van de cellen die worden geproduceerd bij energie. Daarnaast is citroenzuur een goedkopere vorm van magnesium dan bijvoorbeeld magnesium malaat.

Veiligheid, voor- en nadelen
Omdat magnesium een mineraal is die ook veel voeding voorkomt is het volledig veilig om dit supplement te nemen. Het voordeel aan het supplement is zelfs dat het beter opgenomen wordt in je lichaam dan wanneer het uit voeding komt. Aan het nemen van magnesium zijn ook geen nadelen verbonden.

Conclusie
Magnesium heeft dus iedereen nodig en vooral mensen die hun lichaam onder veel druk zetten of ouder worden. Omdat het lastig uit voeding te halen is wordt het aanbevolen om extra als supplement te nemen. Zeker voor mensen met last van kramp is meer magnesium vaak de oplossing.

In het kort
Magnesium is een mineraal wat betekent dat het helpt bij het goed doen laten functioneren van het lichaam. Magnesium helpt bij het behoud van soepele spieren en sterke botten en ondersteund daarnaast de hersenfunctie. Bij het bewegen of uitvoeren van zware activiteiten komen je spieren en botten onder druk te staan en gebruikt het lichaam magnesium om je spieren en botten te doen herstellen en soepel en sterk te houden.

Scroll naar boven