Wat is omega-3?

Wat is Omega-3?

Geschreven door: Dennis
24 – 05 – 2022

Omega-3 is één van de essentiële vetzuren die je lichaam nodig heeft. Dat het essentieel is betekent dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken en je dus alles uit je voeding moet halen. Om te begrijpen waarom je Omega 3 zou moeten nemen als supplement is het eerst belangrijk om te weten wat vetzuren zijn. Vetzuren kan je onderverdelen in verzadigde en onverzadigde vetzuren. Een mix van deze vormen de basis voor oliën en vetten die dagelijks veel in onze keuken worden gebruikt. De vetzuren van Omega-3 kunnen we onderverdelen in plantaardige en dierlijke varianten. De plantaardige variant is Alfa-linoleenzuur wat helpt je cholesterolniveau op een gezond niveau te houden. De dierlijke varianten zijn Eicosapentaeenzuur en Docosahexaeenzuur. Deze vetzuren zorgen voor een goede bloeddruk en hartfuncties. Vetzuren bevatten daarnaast ook veel koolhydraten die je lichaam weer nodigt heeft voor de aanmaak van energie.

Omega-3 komt voornamelijk veel voor in verse vis en visolie. Wanneer je hier veel van eet heb je de meeste kans om voldoende omega-3 al binnen te krijgen. Nu eten wij Nederlanders alleen vaker vis waar maar weinig omega-3 in zit zoals kibbeling of schol. Voor verse vis moet je meer denken aan zalm of haring. Naast vis kan je omega-3 ook vinden in avocado´s, noten en veel verschillende zaden. Omdat het dus lastig is om genoeg Omega-3 door middel van voeding binnen te krijgen is het handig om als aanvulling het uit supplementen te halen.

Waarom zou je Omega-3 nemen?
De grootste reden om omega-3 te nemen zijn de gezondheidsvoordelen. Uit een onderzoek is gebleken dat inwoners van Groenland overduidelijk minder last hadden van hart- en vaatziekten door hun hoge inname van Omega-3 uit vis. Hart- en vaatziekten zijn in Nederland een zeer groot probleem daarentegen. Voldoende Omega-3 zorgt voor een lager cholesterolniveau wat de kans op hart-en vaatziekten verminderd. Daarnaast bevorderd Omega-3 de huid- en ooggezondheid. Voor zwangere vrouwen wordt Omega-3 ook aangeraden om de ooggezondheid van de foetus goed te ontwikkelen. Als laatste is Omega-3 ook goed voor mensen met een te hoge bloeddruk omdat het deze verlaagd.

Conclusie
Omega-3 is een belangrijke vetzuur die veel Nederlanders te weinig binnen krijgen. Omdat het een essentieel vetzuur is en dus alles uit voeding gehaald moet worden is het aangeraden om Omega-3 als supplement binnen te nemen. Hiermee wordt de kans op harten vaatziekten degelijk verminderd en daalt een eventuele hoge bloeddruk.

In het kort
Omega-3 is één van de essentiële vetzuren die je lichaam nodig heeft. Dat het essentieel is betekent dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken en je dus alles uit je voeding moet halen. Dit is alleen lastig omdat het voornamelijk alleen in grote getallen in verse vis en visolie voorkomt. Het is wel belangrijk om voldoende Omega-3 binnen te krijgen omdat je lichaam deze vetzuren nodig heeft voor zijn lichaamsfuncties en er daarnaast veel goede gezondheid profijten aanhangen. Omega-3 zorgt namelijk voor een gezond cholesterolniveau en verminderd de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Daarnaast is het goed voor een hoge bloeddruk en voor zwangere vrouwen bij het ontwikkelen van de foetus.

Scroll naar boven