Wat is pre-workout?

Wat is Pre-workout?

Geschreven door: Dennis
23 – 04 – 2022

Iedereen die regelmatig naar de sportschool gaat is waarschijnlijk wel bekend met het supplement ´pre workout´. Als je het nou zelf gebruikt of niet, binnen de muren van de sportschool heb je er vast wel een keer van gehoord. Het magische poedertje zou je een dikke energieboost geven waardoor je direct meer kracht zou kunnen leveren tijdens het sporten. In feite klopt dit voor de helft. Door de inname van pre workout krijg je inderdaad een energieboost vanwege de ingrediënten die erin zitten. Direct sterker wordt je er niet van maar vanwege de energieboost zou het wel kunnen zijn dat je over de hele sportsessie meer gewichten kan tillen en daardoor in de lange termijn sterker kan worden.

Hoe werkt Pre Workout?
Het hoofd ingrediënt van elke pre workout is cafeïne. Cafeïne zorgt voor de energieboost en dat jij je beter kan focussen tijdens de training. Het zorgt er ook voor dat je bloedvaten verwijden zodat er meer bloed door je lichaam kan stromen en meer zuurstof naar je hersenen kan komen. Je hersenen maken normaal adenosine aan wat zorgt voor vermoeidheid omdat het de zenuwcel activiteit vertraagd. Cafeïne zorgt ervoor dat in plaats van dat de activiteit vertraagd wordt de activiteit juist actiever wordt. Hierdoor wordt je vermoeidheid geblokkeerd en heb je meer energie tijdens het sporten. Naast cafeïne vind je ook ingrediënten als creatine, taurine en andere BCAA´s (aminozuren) terug. Creatine zorgt voor een korte hersteltijd en een groter energiesysteem om maximale kracht te kunnen geven. Taurine zorgt net als cafeïne eigenlijk voor meer energie en vind je daarom ook terug in bijvoorbeeld energiedrankjes. In het kort is taurine betrokken bij de processen omtrent energieverbruik waaronder bijvoorbeeld ATP. ATP is je energiebron wanneer je bezig bent met het uitvoeren van krachtinspanningen. Taurine verbeterd in het kort dus je uithoudingsvermogen door meer energie te leveren.

Veiligheid, voor- en nadelen.
Pre workouts zijn over het algemeen niet gevaarlijk. Vroeger werden er nog wel is stoffen aan toegevoegd wat minder gezond bleek te zijn maar tegenwoordig wordt alles goed gecheckt en zijn die stoffen zelfs verboden in Europa. Pre workout kan gevaarlijk worden wanneer je er in veel te grote getallen van neemt. Dan kan het zorgen voor ondere andere hartkloppingen en een hoge bloeddruk. Ook kan het zorgen voor slapeloosheid wanneer je het te kort voor het slapen neemt. In de basis is pre workout volledig veilig en niet meer of minder gevaarlijk dan een kopje koffie. Na het nemen van pre workout kan je ´last´ krijgen van een tinteling. Deze tinteling is een bijwerking van Beta-alanine. Deze bijwerking is helemaal niet erg en wordt vaak juist als extra motivatie boost gevoeld door de gebruikers van pre workout. Beta-alanine zorgt er in het kort voor dat je minder snel verzuurt tijdens het sporten. Als laatste kan je een energiedip krijgen wanneer de pre workout is uitgewerkt en je tijdens de training veel energie hebt gegeven. De voordelen aan de andere kant zijn wel dat je na het innemen van pre workout dus meer energie hebt, je meer kracht kan leveren, minder moe wordt tijdens het sporten en je ook zin hebt om te gaan sporten en bewegen na het innemen van de pre workout.

Inname
De inname van pre workout gebeurd vaak ongeveer een half uur voor de training. Dit komt omdat het even de tijd nodig heeft om in te werken. Wanneer je het direct voor het begin zou nemen zou je het eerste half uur hier geen tot weinig profijt van hebben wat natuurlijk zonde is. De dosering van een inname pre workout is ongeveer 5-10 gram verschillend van het merk waar je het van koopt en de dosering van de ingrediënten.

Conclusie.
De conclusie die we kunnen trekken is dat pre workout wel degelijk een goed effect kan hebben op je training. Zeker wanneer je moet bent, weinig energie of geen zin hebt kan een beetje pre workout helpen. Door de energieboost raak je minder snel vermoeid en kan je meer kracht leveren tijdens het sporten. Pas alleen wel op met je timing als je ook nog lekker vroeg wil slapen.

In het kort
Pre workout wordt vaak voor het sporten gebruikt. Door het poedertje te mengen met water ontstaat er een lekker energiedrankje. Door de ingrediënten zoals onder andere cafeïne krijgt je lichaam een goede energieboost. Tijdens het sporten heb je meer energie, wordt je dus minder snel vermoeid en kan je meer kracht leveren. Pre workout is volledig veilig zolang je het volgens de aanbevolen doseringen gebruikt. Net als met koffie kan teveel pre workout leiden tot hartkloppingen of een hoge bloeddruk. Zorg dat je pre workout minimaal een half uur voor je training inneemt zodat het goed kan inwerken en je het maximale uit je pre workout kan halen. Let er ook op dat je het niet te dicht voor het slapen neemt net als een bakje koffie.

Scroll naar boven